0416-85 76 37
Home  |  Over Ons  |  Service  |  Foto's  |  Scanners  |  Wedding  |  Contact

Evertz Video

You N@me it, We Fr@me it!!

 

FAQ's, Veel Gestelde Vragen

Je zoekt een antwoord, of hebt een vraag?

Veel Gestelde Vragen (FAQ´s)


  1. Welke capturekaart koop ik?
  2. Waar koop ik mijn capturekaart?
  3. Aan welke voorwaarden moet een Harddisk voldoen?
  4. Aan welke voorwaarden moet mijn systeem voldoen?
  5. In welke volgorde installeer je de software?
  6. Met welke instellingen moet ik rekening houden?
  7. Wat is een Plug - in?
  8. Werkt de scanner ook met Windows Vista en Windows 7; 8.1 en 10?
  9. Kan ik ook dia's scannen die zijn geraamd?
  10. Kun je in glas geraamde dia's ook scannen?
  11. Hoeveel dia's kun je per uur scannen?
  12. Waarom verhuurt u geen APS Adapters meer?
  13. Kan ik afbeeldingen in "Batch" omzetten in een ander formaat b.v. JPEG?
  14. Mijn computer heeft USB1.0 kan ik de scanner toch gebruiken?
  15. Wat zijn de systeemeisen?
  16. Ik woon niet in Nederland, kan ik toch een scanner huren?
  17. Digital ICE, wat is dat?
  18. Zijn er Testuitslagen over de Nikon scanners?
  19. Welk bestandsformaat is de beste keus?
  20. Wat is de beste resolutie?

Antw. 1: Welke capturekaart koop ik.

Een van de belangrijkste beslissingen wordt hier genomen, als je al een systeem bezit ga je op zoek naar een kaart die bij het systeem past, dit is cruciaal! Ga vooral NIET op het randje zitten voor wat betreft RAM - geheugen en processorcapaciteit DIT KOMT ALTIJD BEDROGEN UIT! Kijk dus eerst goed uit naar alle kaarten die voor het systeem geschikt zijn en beslis dan welke kaart het wordt. Een nieuw systeem laat je bouwen dat is afgestemd aan de eisen van de montagekaart die je wilt aanschaffen. Laat je goed voorlichten en praat met mensen die al reeds bezig zijn met deze fascinerende hobby. Bedenk dat, in deze digitale opmars, de ondersteuning voor analoge kaarten op den duur volledig zal vervallen en er dus geen drijvers en codecs zullen worden aangepast.
Hou ook rekening met het feit dat deze kaarten op den duur zullen worden gedumpt tegen afbraak prijzen. Als je nu nog analoge videobeelden maakt en binnenkort denkt over te schakelen naar een digitale camera kun je ook van beide systemen gebruik maken het is verstandiger om hier rekening mee te houden. Goede montagekaarten zijn er o.a. van Canopus en Matrox en zijn zeer goede merken, hebben doorgaans montagekaarten in verschillende uitvoeringen: Lite, Basic en Full. de kaart is dezelfde alleen de meegeleverde software en uitvoering is van simpel tot zeer uitgebreid, dit wordt gedaan om ook voor een redelijk budget dezelfde kaart te kunnen aanbieden.

Naar boven

Antw 2: Waar koop ik mijn capturekaart.

Alle leveranciers schreeuwen dat zij de beste kaart hebben. Het belangrijkste is het budget en het broodnodige support. Verwacht geen wonderen van een super goedkope kaart, meestal kom je bedrogen uit. KOOP VOORAL GEEN MERK WAARVAN JE NOG NOOIT GEHOORD HEBT!! maar laat je voorlichten. Bij wat grotere leveranciers hebben ze verschillende systemen klaar staan en kun je samen met je eigen camera laten demonstreren hoe alles werkt.

Naar boven

Antw 3: Aan welke voorwaarden moet een Harddisk voldoen.

Waar nooit over wordt gesproken is de opslag capaciteit, bedenk dat je voor video, met de daaraan gekoppelde audio, een grote harde schijf nodig hebt die ook snel genoeg moet zijn om de data aanvoer te kunnen wegschrijven/lezen (7200/rpm). De audio data wordt ongecomprimeerd opgenomen, dit betekend dus voor het DV - Signaal met audio en aanvullende data een data rate van 25Mbit per seconde. Uw Harde schijf moet een constante doorvoersnelheid van minstens 5Mbyte/seconde aankunnen anders bestaat er kans op data verlies (b.v. dropped frames). De nieuwste moderne ATA en SATA - drives voldoen zeker aan deze eisen. Bij IDE schijven moet de IDE - Busmaster drivers geactiveerd zijn.

Naar boven

Antw. 4: Aan welke voorwaarden moet mijn systeem voldoen.

Het systeem moet aan de voorwaarden voldoen die de leverancier van de capturekaart voorschrijft, deze geeft de volgende aanwijzing: de minimum eisen en de aanbevolen eisen. Zorg dat uw systeem zo dicht mogelijk de aanbevolen eisen bezit, liever iets meer.

Naar boven

Antw. 5: In welke volgorde installeer je de software.

Op de eerste plaats start je met een schone lei, alle kaarten eruit, schijven formatteren Windows opnieuw installeren samen met de montagesoftware, daarna bouw je de diverse kaarten weer in, als eerste begin je met de capturekaart. Voorts is het belangrijk om de software in de juiste volgorde te installeren daar de capture-software van de leverancier doorgaans drivers en codecs bij de montagesoftware installeert, als algemene regel geldt: Installeer eerst de montagesoftware, daarna de eventuele plug-ins en als allerlaatste de software die met de kaart wordt meegeleverd, de z'g capturesoftware.

Naar boven

Antw. 6: Met welke instellingen moet ik rekening houden.

Voor sommige capturekaarten zijn hardware instellingen nodig die vereist zijn voor de goede werking van alle componenten. Zo moet het mogelijk zijn om de HDD in te schakelen in de DMA status, en moet het systeem worden ingesteld als een netwerk server en het Write behind caching voor alle stations worden uitgeschakeld.

Naar boven

Antw. 7: Wat is een Plug - in.

Plug-ins zijn kleine programmaatjes die zijn gemaakt om te kunnen werken in andere programma's zoals Adorage Magic PC een toepassing van overgangseffecten die in meerdere montagesoftware te gebruiken c.q. in te "pluggen" is, kijk hier voor fabelachtige Adorage Magic PC Plug-in pakketten.

Naar boven

Antw. 8: Werkt de scanner ook met Windows Vista en Windows 7; 8.1 en 10.

Ja zeker, met ALLE 32 en 64 bit versies u scant voortaan met VueScan Software die uitstekend geschikt is voor de Nikon COOLSCAN V-ED (LS-50) en de Nikon Super COOLSCAN LS 5000-ED. U kunt nu, zonder problemen, met een van onze scanners uw allermooiste afbeeldingen digitaliseren onder het Windows besturingssysteem. Maar ook op een MAC zelfs met de allerlaatste versie: Catalina en alle andere Windows versies (incl. 7 en 8.1 en 10) zowel in 32bit als 64bit is het geen enkel probleem, dankzij de geweldige professionele software versie VueScan, van Hamrick (Nederlandse versie).

Naar boven

Antw. 9: Kan ik ook dia´s scannen die zijn geraamd.

Ja zeker, bij de Nikon Coolscan LS 5000 ED wordt zelfs standaard een automatische dialader geleverd (50 dia's ineens), en bij de Nikon Coolscan V ED (LS-50) worden de dia's handmatig, dus één voor één, in de dia adapter gestoken. Losse niet geraamde dia's en negatieven (stroken) wordt een automatische Filmstrookadapter meegeleverd terwijl voor losse dia's en negatieven een filmhouder aanwezig is.

Naar boven

Antw. 10: Kun je in glas geraamde dia's ook scannen.

Diaraampjes in glas is doorgaans GEEN probleem. Zolang de maximale doorvoer dikte van de automatische dialader (3,2mm.) maar niet wordt overschreden. Als de diaraampjes dikker zijn kunnen deze altijd nog handmatig verwerkt worden. Het probleem met in glas geraamde dia’s is, dat het glas doorgaans een grijze aanslag heeft, en grijs is nou eenmaal ook een kleur en zal dus als zodanig door de scanner worden verwerkt, dus zullen uw dia’s allemaal een soort van grijze “filmlaag” krijgen. Als deze aanslag nu ALLEEN aan de buitenkant zou zitten zou het probleem niet zo groot zijn, dat valt nog te reinigen, maar onze ervaring is dat deze aanslag ook aan de "BINNENKANT" van het glas zit, en daar zit nu juist het probleem. Voor kwaliteitsscans zullen deze opnieuw geraamd moeten worden en bij voorkeur in glasloze raampjes, het liefst GEEN kartonnen raampjes.
De workflow kan als volgt zijn:
U haalt een aantal glasloze diaraampjes en vervangt twee diaslede (100 stuks) glasraampjes met de nieuwe glasloze raampjes en begint met scannen. Over deze 100 dia’s scan je 2 uur, onderwijl vervangt u weer een aantal glasraampjes met de glasloze raampjes van die dia's die reeds zijn gescand, of.... je vervangt eerst alle diaraampjes met nieuwe en huurt dan pas de scanner.

Naar boven

Antw. 11: Hoeveel dia's kun je per uur scannen.

Zo zijn er softwarematig diverse reeds voorgeprogrammeerde instellingen. Als daarbij ook nog eens Digital ICE (verminderen van krasjes en stof) en Digital ROC (herstellen van verbleekte kleuren) zijn ingeschakeld kunt je natuurlijk beduidend minder dia's per uur scannen.

Als je wilt scannen om hiervan foto's te laten afdrukken, moet de resolutie veel hoger zijn, en dat merk je natuurlijk weer in de duur van het scannen, in de hoogste resolutie kan dit wel eens oplopen tot wel 5 minuten per afbeelding en kunnen bestanden weleens meer dan 125 Mb per afbeelding zijn.
U begrijp dat dit ook allemaal tijd nodig heeft om naar schijf weg te kunnen schrijven. De Nikon Coolscan LS 5000-ED is een professionele, razendsnelle scanner.

De scantijd is volgens Nikon slechts 30 seconden per afbeelding, en dat klopt, maar ook het scherpstellen is tijd, een auto-exposer maken is óók tijd, nieuwe dia's plaatsen is OOK tijd, maar Nikon zegt hierover: "Dat is GEEN scannen, scannen duurt 30 seconden", zodoende duurt een scan gemiddeld tussen de 60 tot 90 seconden, afhankelijk welke extra hulpmiddelen u heeft aangevinkt (b.v. Digital ICE of Digtal ROC of beide) Doorgaans is onze ervaring dat je 50 dia´s scant in net iets meer dan één uur, dit is mede afhankelijk van het geheugen op de grafische kaart, het RAM-geheugen en de capaciteit van de processor.

Naar boven

Antw. 12: Waarom verhuurt u geen APS Adapters meer.

Door de vele storingen en oncontroleerbare foutmeldingen van de software gaan APS adapters heel erg vaak stuk en moeten deze via de reparatie afdeling van Nikon worden gerepareerd. Meestal gebeurt dit al bij de allereerste cassette en is de adapter niet meer te gebruiken, derhalve is het niet meer interessant deze nog langer ter verhuur aan te bieden en vinden wij het onterecht de kosten via de borgsom op de niets vermoedende klant te moeten verhalen.
Deze reparatiekosten zijn doorgaans tussen de € 70,00 en € 125,00. Wij betreuren het ten zeerste dat wij niet langer in staat zijn u deze service te kunnen aanbieden, maar dat neemt natuurlijk niet weg dat APS cassettes niet kunnen worden gescand, alleen is dat nu wat omslachtiger met een speciale adapter. De film wordt uit de cassette gehaald en in strookjes van 4 afbeeldingen geknipt en worden deze handmatig gescand in dezelfde formidabele resolutie, het kost wat tijd, maar dan heb je ook wat.

Naar boven

Antw. 13: Kan ik afbeeldingen in "Batch" omzetten in een ander formaat, b.v. JPEG.

Natuurlijk, om de gescande afbeeldingen om te zetten naar een leesbaar formaat voor uw DVD speler klik je op een van onderstaande links, afhankelijk welk foto bewerkingsprogramma u gebruikt.
Als u Photoshop Elements 2.x gebruikt: klik dan hier voor meer uitleg.
Als je Adobe Photoshop gebruikt vanaf versie 7.x: dan klik je hier voor meer uitleg over het maken van een automatische "HANDELING" in Photoshop om Tiff bestanden om te zetten in Batch, of rechtsklik op deze link en kies voor: Link Opslaan als... en download de kant en klare handeling vanaf onze website (409 bytes) en
plaats deze hier: C:\Program Files\Adobe\Photoshop CS\Voorinstellingen\Photoshop handelingen
LET OP:
Wijzig in het pad zoals hierboven aangegeven, de verwijzing "Photoshop CS" in de versie van de bij u geïnstalleerde versie van Adobe Photoshop, b.v. Photoshop CS2.

DIT BESTAND WERKT NIET IN PHOTOSHOP ELEMENTS 2!! Photoshop Elements gebruikt een heel andere manier van "Batch" verwerking.
Als je deze uitleg wilt lezen en/of downloaden MOET Adobe Reader op je systeem zijn geïnstalleerd.
Als dat nog niet het geval is, Klik dan HIER om Adobe Reader GRATIS te downloaden.

Naar boven

Antw. 14: Mijn computer heeft USB1.0 kan ik de scanner toch gebruiken.

De Nikon Coolscan "ziet" zelf wat de configuratie is waar hij op wordt aangesloten. Als dit een lagere configuratie is dan de capaciteit van de scanner (USB2.0), zal deze automatisch terugschakelen naar USB1.0 het nadeel hiervan is dat je moet rekenen op langere scantijden daar de datadoorvoer langzamer is.

Naar boven

Antw. 15: Wat zijn de systeemeisen.

Kijk voor uitgebreide systeemeisen voor de desbetreffende scanner en besturingssysteem van uw keuze: Klik hier.

Naar boven

Antw. 16: Ik woon niet in Nederland, kan ik toch een scanner huren.

Natuurlijk, onze scanners kunnen vanaf Juli 2006 ook worden verhuurd aan alle inwoners van Nederland en België, overleg van een geldig legitimatiebewijs is noodzakelijk, inwoners van België kunnen onze scanners huren op vertoon van een geldig paspoort en gelieve hiervan een fotokopie bij ons achter te laten.

Naar boven

Antw. 17: Digital ICE, wat is dat.

Digital ICE staat voor Image Correction and Enhancement en werkt alleen tijdens het scannen.
Kan hoofdzakelijk alleen op kleuren beeldmateriaal toegepast worden en op sommige soorten diafilms werkt Digital ICE niet altijd naar verwachting.
Nikon zegt hierover: "Digital ICE geeft niet de gewenste resultaten bij zwart/witfilm (tenzij het om een chromogene zwart/witfilm gaat, ontwikkeld in kleurenchemie)". Als je Kodachrome film scant met de 5000-ED of Coolscan V-ED, selecteer dan Kodachrome in het menu filmsoort. Afhankelijk van de gebruikte film, kan soms vervaging of verlies van details optreden als Kodachrome film gescand wordt met de 5000-ED of Coolscan V-ED.
In het kort komt het hier op neer:
Digital ICE reageert zeer verschillend op de diverse soorten filmmateriaal. Bij gebruik van zwart/wit of Kodacrome film zul je merken dat Digital ICE niet het gewenste resultaat behaald en de beeld kwaliteit in zijn geheel slechter is geworden.

Noot:
Bovenstaande bevindingen zijn gerelateerd aan de conventionele Silver Halide films.
Zwart/wit door en door emulsie film (dye-based film) zoals de Ilford XP-2 of de Kodak BW400CN (officiële naam T-MAX CN) zij vertonen bovengenoemde bevindingen niet.
Onderstaande functies zijn bij de Nikon Coolscan V-ED (LS-50) en de Coolscan 5000-ED standaard in de scansoftware ingebouwd.
DIGITAL ICE  - elimineert/vermindert de gevolgen van stof en krassen
DIGITAL ROC - herstelt verbleekte kleuren
DIGITAL GEM - vermindert de korrel van de film
DIGITAL DEE - verhoogt detaillering in onder- en overbelichte delen van het beeld.

Naar boven

Antw. 18: Zijn er Testuitslagen over de Nikon scanners.

Lees de uitgebreide Test in de Consumentenbond Digitaalgids nr. 1 januari/februari 2008 en Klik hier.

Als je deze uitleg wilt lezen en/of downloaden MOET Adobe Reader op je systeem zijn geïnstalleerd. Als dat nog niet het geval is, Klik dan HIER om Adobe Reader GRATIS te downloaden.

Naar boven

Antw. 19: Welk bestandsformaat is de beste keus.

De meest gebruikte formaten zijn JPEG- en TIF-formaat.
JPEG is op zich uitstekend geschikt om fotobestanden in op te slaan en heeft als voordeel dat het minder schijfruimte in beslag neemt.
Wil je JPEG bestanden verder bewerken kun je de bestanden het beste opslaan in de hoogste kwaliteit (dus de laagste compressie), want compressie wil zeggen: delen weglaten.
Bedenk, iedere keer dat er wijzigingen worden aangebracht in een JPEG- bestand dat de kwaliteit van de afbeelding verder achteruit gaat. De compressie ratio kan via de software van de scanner ingesteld worden. TIF bestanden kunt u zonder kwaliteitsverlies verder bewerken omdat er geen compressie wordt toegepast vanuit de software van de scanners.
Maar... Let op: sommige foto bewerkingsprogramma's kunnen wel compressie toepassen op TIF bestanden. "Nadeel" van het TIF- bestandsformaat is dat deze (behoorlijk) groter zijn, soms wel tot 10 maal dan hetzelfde bestand in JPEG - formaat. Welke optie u ook kiest, het is aan te bevelen de originele bestanden te bewaren zoals ze zijn gescand en de bewerkte bestanden onder een andere naam op te slaan, of in verschillende mappen "Origineel" en "Bewerkt" of bedenk zelf een goede manier.

Naar boven

Antw. 20: Wat is de beste resolutie.

Dat hangt af wat je wilt gaan doen.
In de meeste gevallen zal een resolutie van 2700 dpi (dot per inch) voldoen. Je krijgt dan bestanden waarmee je zonder problemen 21x29,7 afdrukken kunt laten maken, soms zelfs groter.
De enige beperking is de kwaliteit van uw eigen filmmateriaal. Als je (met sommige scanners) in de hoogste resolutie van 4000 of 5400 dpi scant zie je bij wat ouder filmmateriaal al snel de korrel van de film, tenzij je hier bewust voor kiest, omdat je het mooi vindt, of het juist tot zijn recht komt.
Let op:
Onderstaande lijst is slechts een indicatie, temeer daar de diverse afdrukcentrales werken met andere bestandseisen maar ook met andere formaten/verhoudingen.
Fuji Printservice tabel (indicatief

Afdrukformaat in cm Minimaal beeldformaat in pixels Ideaal beeldformaat in pixels
8,9 x 13,0 500 x 730 1050 x 1535
10,2 x 15,2 600 x 900 1200 x 1800
12,7 x 19,0 700 x 1050 1500 x 2250
20,3 x 30,0 1200 x 1770 2400 x 3540
Naar boven