0416-85 76 37
Home  |  Over Ons  |  Service  |  Foto's  |  Scanners  |  Wedding  |  Contact

Evertz Video

You N@me it, We Fr@me it!!

 

Zelf je smalfilms digitaliseren?

Lees hier alles over: Zelf doen versus Laten doen.

Zelf je oude films digitaliseren

Heeft u nog oude super8; dubbel8 of 16mm films liggen die u graag zelf wilt overzetten? Zelf overzetten van uw 8mm smalfilms is mogelijk. Echter de kwaliteit die hiermee gehaald wordt is aanmerkelijk minder dan wanneer het professioneel gedaan wordt. Hieronder zetten we de verschillende manieren voor het overzetten uiteen en geven nog wat tips wat u nodig heeft voor het zelf overzetten en welke apparatuur u daarvoor nodig heeft.

Zelf doen versus laten doen.

1. Zelf super 8 op DVD overzetten via het projectiescherm

De simpelste maar ook kwalitatief de slechtste methode om uw kostbare super 8 of 8mm naar DVD over te zetten is via projecteren op een projectiescherm (of een wit vel papier) en met een camera de beelden vastleggen. De camera kan rechtstreeks op een DVD recorder worden aangesloten of op een PC om de beelden te bewerken. Vervolgens wordt de film op een DVD gebrand. Flikkering van het beeld, een duidelijke hotspot, te hoog contrast en kleurafwijking zijn met deze methode vrijwel altijd het gevolg.

2. Zelf 8mm overzetten via Glasscreen.

Een andere methode om smalfilm, zoals bijvoorbeeld 8mm naar DVD over te zetten is door middel van een Glasscreen. De projector projecteert het beeld op een omkeerspiegel en vervolgens op het Glasscreen. Ook bij deze methode ontstaat bij gebruikmaking van een consumentencamera zonder variabele sluitertijd hinderlijke flikkering van het beeld. Een duidelijke hotspot is onvermijdbaar bij deze methode. Tenzij er flink wordt ingezoomd op het beeld waardoor zeker 25% van het beeld verloren gaat. Kleurafwijking en beduidend minder scherpte en contrast zijn de meest voorkomende klachten bij deze manier van smalfilm digitaliseren.

3. Professioneel laten digitaliseren.

Wilt u uw smalfilms liever professioneel laten digitaliseren? In een hoge kwaliteit over laten zetten op DVD? Én voor een betaalbare prijs?

Laat u niet verleiden tot het digitaliseren en overzetten van uw smalfilm naar DVD met oude telecine scanners van Sony (BM2100), Elmo (TRV) en Fumeo. Deze telecinescanners uit de jaren 80 van de vorige eeuw beschikken slechts over een simpele VHS camera met 240 beeldlijnen. Ter vergelijking: onze telecinerecorder met een professionele en industriële camera haalt een resolutie van 800 beeldlijnen!

Bij de professionele telecinerecorders wordt gebruik gemaakt van een hoogwaardige industriële camera en een gemodificeerde projector of een speciaal daarvoor ontworpen telecinescanner. Beiden leveren een uitstekend resultaat waarbij de verschillen tussen telecinescanner en gemodificeerde projector niet meer zichtbaar zijn. Het verschil is alleen nog maar meetbaar met een oscilloscoop.

De meeste professionele telecine recorders maken gebruik van de Hitachi HV D30P camera's. De Flashscan van MWA, sommige recorders van Moviestuff en de gemodificeerde projectoren van diverse aanbieders maken gebruik van deze camera. De prijzen van telecine recorders voor 8mm en Super 8 smalfilms variëren van zo'n €4.500,- tot € 135.000,-.

Evertz Video Productie maakt voor het digitaliseren van smalfilm, Super 8 of dubbel8 gebruik van een gemodificeerde telecinescanner die aan de hoogste kwaliteitseisen voldoet. Onze smalfilmscanners nemen van ieder beeld van de 8mm film een separate foto in een resolutie van 1024×768 pixels (dit is ruimschoots voldoende voor de beschikbare scherpte in een 8mm smalfilm volledig te benutten).

In tegenstelling tot filmscanners van de vorige generatie heeft onze filmscanner geen vlinder meer, noch genlock synchronisatie. Dit is vervangen door het principe van een aparte foto van ieder beeldje in de film. Hiermee worden synchronisatie-problemen voorkomen in de filmscanner. Deze manier is beter dan met normale videocamera's, zoals de Hitachi (HV D30P). Deze camera's worden niet getriggerd als er een beeldje voorbijkomt, maar moet met speciale genlock synchronisatie speciaal afgesteld worden en hebben een zeer korte sluitingstijd nodig.

Om de standaard daglichttemperatuur van 5.000 Kelvin te bereiken hebben wij onze scanner voorzien van een regelbare LUMILED HQ lichtbron. Hierdoor behoort het flikkeren van smalfilm én de bewegingsonscherpte definitief tot de verleden tijd. Super8 of 8mm smalfilm is geen eeuwig leven beschoren. Daarom zetten wij met de grootste zorgvuldigheid uw kostbare smalfilm op harddisk, DVD of Blu-Ray.

Een film op DVD branden heeft nog een voordeel. Er kunnen menu's aangemaakt worden waardoor de gebruiker directe toegang heeft naar de gewenste scene. Spoelen en zoeken behoren hierdoor definitief tot de verleden tijd. Om een optimale kwaliteit te garanderen voor uw gedigitaliseerde smalfilm worden er door ons nooit meer dan 120 minuten smalfilm op één DVD gebrand.


Vergelijkingstabel zelf doen versus professioneel laten scannen.

 

Methode: Kwaliteit:  
1. Zelf doen met wit papier Matig Matig Digitaliseren
2. Zelf doen met een telescreen daglicht scherm     Redelijk Redelijk Digitaliseren
3. Professioneel laten scannen door
    Evertz Video Productie
Uitstekend Uitstekend

 

Zelf uw films overzetten

In deze uitleg gaan we uit van het gebruik van een telescreen of glasscreen. De glasscreens van Doornen € 160,00 geven het beste resultaat. Als beste koop adviseren wij de Hama 3012 telescreens € 84,95.

Plaats de filmprojector aan de zijkant van de telescreen. Aan de voorkant plaatst u de camera (zie de volgende afbeelding).Telesreen opstelling

Het is belangrijk dat de snelheid van de projector afgesteld is op 16,66 beelden per seconde voor een projector met een driebladige vlinder (dit hebben de meeste projectoren) en op 25 beelden per seconde voor een projector met een tweebladige vlinder. Dit is om de flikkeringen in het beeld te minimaliseren. Hiervoor is een projector met traploos regelbare snelheid benodigd.

Er zijn eigenlijk 2 groepen filmprojectoren met traploosregelbare snelheid.

1) Analoog regelbare. Hier zit er geen electronische sturing in. De snelheid wordt bepaald door de hoeveelheid stroom die motor krijgt. Dit werkt, alleen is hierbij de snelheid niet constant. Als de projector warmer wordt, of als de kracht op de spoel verandert (bijvoorbeeld als de film een stuk afgespeeld is) dan kan de snelheid wat gaan variëren. Het zal dus in de praktijk nodig zijn om tijdens het overzetten regelmatig de snelheid een klein beetje aan te passen.
Een voorbeeld van een analoog traploos regelbare projector is de Elmo GP-E projector. De meeste projectoren in deze klasse hebben een prijs tussen de Euro 110,= en Euro 160,=

2) Digitaal regelbare. Hier zit electronische sturing in met terugkoppeling. Deze terugkoppeling zorgt ervoor dat de projector precies gelijk blijft lopen. Een voorbeeld van zo'n projector is de Braun Visacustic 2000. Er zijn echter niet veel projectoren die 16,66 beeldjes per seconde met electronische terugkoppeling hebben. Ook zijn dit type projectoren vaak erg duur. Wij hebben echter de nodige electronische ombouwsets ontwikkeld om dit mogelijk te maken. Indien uw projector geen regelbare snelheid heeft, dan is het vaak mogelijk om dit met wat aanpassingen in de elektronica te modificeren. Wij verkopen hiervoor ombouwsets. Ook kunnen wij deze aanpassing voor u doen. Deze ombouwsets hebben we nu:

Ombouwset: Om de snelheid traploos te kunnen regelen:  
Bauer T502⁄T5010⁄T525⁄T610  
KLIK HIER voor aankoop
Bauer Ombouwset Bauer ombouwset
Elmo ST-600⁄SC-18
KLIK HIER voor aankoop
Elmo Ombouset Elmo ombouwset
Eumig RS-3000
KLIK HIER voor aankoop
Eumig Ombouwset Eumig ombouwset
Noris
KLIK HIER voor aankoop

Getest in:
Norisound 110
Norisound 810
Noris Record 200 SM
Noris Record 324
Noris Record SM3
Noris ombouwset

 

De snelheid van de projector kan gemeten worden met het volgende apparaatje: Snelheidsmeter projector - ELV RC200. Snelheidsmeter
Instructie filmpje snelheidsmeter Projector
Download hier de instructie als PDF formulier.

De camera op de manual-stand instellen. De belichting, diafragma en de focus met de hand instellen.
De beelden van de camera kunnen dan vanaf de camera op de computer worden overgezet voor nabewerking en export naar bestanden, DVD, of Blu-rays.


 

Geluid overzetten

Je kan geluid op verschillende manieren overzetten.

1. Opnemen van geluid via de computer. Dit is het makkelijkst. U dient wel achteraf het geluid zelf bij de film te monteren (bijvoorbeeld met Adobe Premiere Elements, of Pinnacle Studio). U kunt via de DIN aansluiting van de projector (rond met 5 pinnetjes) aansluiten op de audio ingang van de geluidskaart van de PC (mini-jack).

2. Opnemen van geluid via de camera. Het voordeel hiervan is dat het geluid synchroon loopt met het beeld. Uw camera dient wel een externe microfoon-ingang te hebben. Tevens heeft u een adapter nodig om de signaalsterkte van het geluid om te vormen, omdat de signaalsterkte uit filmprojectoren niet geschikt is om rechtreeks in de camera microfoon-ingang te steken. U kunt hiervoor een audio-versterker gebruiken, of een speciaal hiervoor ontwikkeld "kastje", een z.g Nedis Karaokemixerset (audio verzwakker voor het overnemen van geluid van films).

Nabewerking

Nadat de video is opgenomen met de camera zijn er nog een aantal nabewerkingsstappen nodig. De belangrijkste is de correctie van de snelheid. De snelheid waarmee de films opgenomen is met de 8mm filmcamera kan afwijken van de snelheid waarmee het gedigitaliseerd is. De formule om de juiste snelheidscorrectie uit te rekenen is: 100 * (1/ (gedigitaliseerde snelheid / oorsponkelijke snelheid)) %

Bijvoorbeeld een filmpje die oorsponkelijk opgenomen is op 18 beelden per seconde en gedigitaliseerd is op 16,66 beelden per seconden dient gecorrigeerd to worden met een factor 108%.

Tabel met veelvoorkomende snelheden bij:

Orginele snelheid  Digitale snelheid  Omrekenfactor
16 16,666 96 %
18 16,666 108 %
M24 16,666 144 %

Een veel gebruikt programma voor de snelheid te corrigeren is: Adobe Premiere Elements of Pinnacle Studio.
We hopen u hiermee voldoende achtergrond informatie gegevens te hebben, zodat u voor uw situatie de beste keuze kunt maken. Mocht u nog vragen hebben, wij kunnen u advies geven op maat. Bel of E-mail ons gerust!

Niet alleen kunt u bij ons terecht als u uw films professioneel wil laten digitaliseren, tevens kunnen wij alle benodigde onderdelen leveren voor als u zelf uw films wilt overzetten:

 • Telescreen daglicht schermen
 • Glasscreens
 • Filmprojectoren
 • Snaren voor filmprojectoren
 • Lampen voor Filmprojectoren
 • Plakpersen
 • Filmplakpersen
 • Filmplakkers of filmkit
 • Aanloopstroken
 • Filmreiniging
 • Spoelen
 • Video capture kaarten ⁄ Firewire insteekkaarten
 • Video Montage Software (Adobe Premiere Elements &frasl Pinnacle)
 • Reparatie en onderhoud voor filmprojectoren

Zelf leveren wij geen filmscanners. Hiervoor kunnen we u verwijzen naar onder andere de volgende firma's: Arri, DeBrie en MWA.